Luk fuldskærm

Duebakken 2

3760 Gudhjem


KAFFESLOTTET - BORNHOLMS ENESTE SLOT
Historisk sommerresidens beliggende på Østbornholms højest punkt, med en hel usammenlignelig udsigt over Østersøen, den bølgende kyststrækning, Gudhjem Mølle, byens tage og de fineste bløde marker. I sit væsen en af Bornholms mest storslåede ejendomme med en fantastisk historie. Ejendommen, der i folkemunde går under navnet Kaffeslottet, blev opført i 1915 af kaffegrosserer Christian Sahl fra København. Med hele 373 m2 fordelt på fire etager troner Kaffeslottet 100 meter op over havets overflade, og det hvide slot står sammen med Gudhjem Mølle, som byens vartegn og kan ses fra milevid afstand. Kaffegrossereren havde sans for bevaringsværdi og opkøbte og genanvendte i stor stil materialerne fra den gamle Hovedbanegård i København, og forsatte den arkitektoniske "rundbuestil" på Kaffeslottet. Hovedbanegården blev tegnet af den kendte arkitekt J.D. Herholdt i 1864. Således er det hvælvede, hvidpudsede loft, det hvide balustre gelænder op til de tre øverste etager, de to bornholmske granitsøjler og granitstuk i hallen, direkte genanvendelser fra Hovedbanegården. Udendørs ses de gamle bygningsdele bl.a. som granitindramninger ved den buede terrassedør og hoveddøren, balustre om terrassen og terrassebærende jernbanesveller. Gipsløverne for foden af en miniatureudgave af Den Spanske Trappe og relieffet på facaden stammer også tilbage fra hovedbanegården.
Kaffeslottets storsindede ydre fremstår nærmest symbiotisk i sin forening med fortidens fortællinger og stedets helt unikke energi, kan mærkes i hver en afkrog i den 302 m2 store sommerresidens. Kaffeslottet har i de sidste otte år undergået en gennemgribende renovering, der helt ubesværet har løftet boligen ind i nutidens krav om gavmild boligkomfort i moderne formsprog.
Fra det sekund man træder ind i den grandiose hall med marmorgulv, hvælvingeloft understøttet af kæmpe granitsøjler og et åbent ildsted mærker man at her er man tæt på noget guddommeligt. Fra kælderetagen med velbevaret klippefremspring og stor SPA-afdeling med både dampbad, sauna og dobbeltbadekar bevæger man sig for hver etage tættere og tættere på himlen, hvor hver ny etage giver en ny storslået udsigt mod havet. Kaffeslottets i alt ni soveværelser har hvert deres islæt og husets i alt fem badeværelser/toiletter giver Kaffeslottet et hav af muligheder for anvendelse.
På 1. salen findes husets hjerte - et kæmpe åbent køkkenalrum og dagligstue, hvorfra panoramaudsigten er fuldstændig bjergtagende. Herfra er der ugeneret udsigt til bløde bakker, marker og skov mod vest, og frit vue ned af hele kysten mod Svaneke mod sydøst. Fra det forhøjede køkken under de tre store vælvinger, som går igen i arkitekturen med buede vinduesrammer, kigger man nordøst mod havet - med Christiansø liggende i horisonten. På øverste etage er en helt fænomenal tagterrasse. Fra stueplan ligger hallen en-suite med stuen, der fører direkte ud til den smukkeste terrasse omgærdet af balustrer og den brede lange trappe, der fører ned til rosenbede og bålsted. På hver sin side af huset er bygget terrasser i canadisk cedertræ med bl.a. udekøkken og jacuzzi. I forlængelse heraf ligger det fineste orangeri med brændeovn til vinterbrug.

I dag anvendes ejendommen som familiesommerhus og kursussted for forløb med fokus på balance mellem spiritualitet og erhvervsliv. Og med sine 16 sovepladser og fire etager med forskellige anvendelsesmuligheder, samt de forskellige udendørsarealer appellerer stedet til mange formål, med sin ugenerede placering, tilbagetrukket fra byens puls og alligevel i gåafstand til det hele.
Gudhjem som placering og by kræver vist ikke yderligere introduktion. Måske lige bortset fra at understrege, at der er bopælspligt i byen, men Kaffeslottet har status som sommerhus. Gudhjemboerne er stolte over deres helårsby, og for dem betyder det meget, at der er lys i vinduerne året rundt og de lokale sætter mindst lige så meget pris på stemningen om vinteren, som om sommeren. Den omkringliggende natur, de stejle klippeskråninger og de mange vandrestier hører til nogle af de smukkeste pletter på jorden. Derfor var det heller ikke en tilfældighed, da af et verdens største rejsemagasiner, Condé Nast Traveller, valgte at bringe et billede af netop udsigten over Gudhjem, da de kårede Bornholm til Europas næstbedste ferieø i 2019. For her er intet mindre end storslået. Storslået i nostalgi, i kulturarv og ikke mindst i natur.

Kaffeslottet med dens enestående beliggenhed fås ikke finere. Langt nok væk fra det hele til at finde ro og alligevel i forening med både natur og kultur. Her kan man nyde livets variationer af solnedgange og fester. Faktisk er det sådan at lige netop dette sted byder op til at nyde livet på livets betingelser. Kaffeslottet er en ejendom udover det sædvanlige - en fuldtræffer for parret, familien, flerfamilierne, iværksætteren, retreatlederen eller kunstneren, der søger "det næsten guddommelige".

BLIV KONTAKTET


FØLG OS PÅ INSTAGRAM